середу, 30 грудня 2015 р.

РОЗРОБКА УРОКУ "УКРАЇНСЬКЕ КОЗАЦТВО В БИТВАХ І ПОХОДАХ"

Тема. Українське козацтво в битвах і походах
Мета: познайомити учнів із виникненням на українських землях козацтва й Запорізької Січі; сформувати уявлення в учнів про запорізьких козаків як хоробрих вояків-землеробів; показати учням, як козаки-запорожці захищали українські землі від турецько-татарських нападників, розвивати вміння знаходити історичну інформацію в історичних джерелах; виховувати почуття патріотизму й готовності захищати  свою  Батьківщину.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань, і формування нових навичок.
Обладнання: Історична карта, підручник, портрети історичних діячів, ілюстрації із зображенням українських козаків, клейнодів.
 Основні поняття і терміни:  Дике поле, Дніпрові пороги, козак, Запорізька Січ, клейноди.
  Основні дати: 1489 рік – перші відомості про українських козаків у писемних джерелах
    1556 рік – заснування Д.Вишневецьким Запорізької Січі на острові Мала  Хортиця.
        І. Організація навчальної діяльності.
        ІІ. Актуалізація опорних знань учнів .
     Запитання та завдання.
    1. Покажіть на карті територію Кримського ханства та Османської імперії.

   2. Як ви вважаєте, чи були у козаків попередники?


ПОВНІСТЮ ЗІ ЗМІСТОМ УРОКУ МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЯ ТУТ

8 коментарів:

  1. Валентина Миколаївна підготувала план змістовного , структурованого уроку. матеріал підібрано відповідно віковим особливостям учнів 5 - го класу. Є ефективні новації: учні самостійно шукали цікаві факти про козаків, визначали помилкові і правильні твердження, працювали з ілюстраціями, давали характеристику козака. Впевнений, що вчитель та п'ятикласники цікаво провели цей урок. Успіхів Валентині Миколаївні!
    П. Постолюк, Мануйлівський НВК

    ВідповістиВидалити
  2. Чудова розробка уроку.Матеріал цікавий,необтяжений фактажем і водночас містить багато зацікавлюючих моментів - саме для учнів 5-го класу.Крім того використані такі методи роботи з учнями,які формують в них навички самостійної роботи з ілюстраціями,книгою та додатковим матеріалом.

    ВідповістиВидалити
  3. Вдало підібраний матеріал уроку саме для учнів 5 класу:доступний, змістовий, цікавий. Успіхів Вам, Валентина Миколаївна!

    ВідповістиВидалити
  4. Тема козацтва є актуальною в сучасному суспільстві та важливою для виховання патріотичного духу учнів. Матеріал уроку можна використовувати для багатьох інших заходів з Ціннісного сталення особистості до суспільства і держави.
    Валентина Миколаївна вдало побудувала структуру уроку, використовуючи різні форми і методи подачі, обговорення та закріплення навчального матеріалу, зробивши його доступним, науково-обгрунтованим та цікавим, що важливо для учнів цієї вікової категорії. Дякую за урок.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую колего! Художня лекція ,як вступна розмова до цілого періоду історії - вірна форма ,обрана для вікового рівня.
    Бачу матеріал позашкільного змісту - цікаво.

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую колего! Художня лекція ,як вступна розмова до цілого періоду історії - вірна форма ,обрана для вікового рівня.
    Бачу матеріал позашкільного змісту - цікаво.

    ВідповістиВидалити
  7. Шановна Валентина Миколаївна!Дякуємо за вдало підібраний до уроку матеріал, який відповідає віковим особливостям учнів 5 класу.
    Урок сучасний і змістовний, насичений різноманітними формами роботи. Заслуговують на увагу розминка на початковому етапі уроку і мотивація до навчальної діяльності учнів. Дуже важливим є використання історичних джерел та робота з картою на уроці історії. Творче завдання випереджувального характеру, історична гра активізують пізнавальну активність учнів на всіх етапах уроку. Дякуємо за цікавий матеріл.

    ВідповістиВидалити
  8. Нова програма з історії України для 5 класу складна тим, що на вивчення таких великих періодів історії, як "Київська Русь" та "Козацька доба" відводиться по одному уроку. Тому дуже важко учителю дати необхідні знання дітям такого віку. Але Валентина Миколаївна творчо підійшла до підготовки уроку, відібравши найбільш важливий і цікавий матеріал, що відповідає віковим особливостям учнів. На уроці багато наочності, це допомагає сприймати матеріал учням 5 класу. Дякую. Бажаю творчих успіхів.

    ВідповістиВидалити